ANDAI perjuangan ini mudah pasti ramai yang menyertainya ANDAI perjuangan ini singkat pasti ramai yang istiqomah ANDAI perjuangan ini menjanjikan kesenangan dunia pasti ramai yang tertarik padanya tapi hakikat perjuangan bukan begitu, turun naiknya, sakit pedihnya, umpama kemanisan yang tidak terhingga - Hassan Al-Banna

Al - Furqan

Labels

Followers

13 May 2009

Isu Perak masih berbunyi

Isu siapa MB Perak yang sah masih berlanjutan walaupun Mahkamah Tinggi sebelum ini membuat keputusan YAB Ir Nizar adalah MB Perak yang sah. Namun demikian, demokrasi di Perak kini umpama `bermain catur ular' dan rakyat di Perak hanya sekadar menjadi penonton permainan seumpama ini.

Zambry telah memfailkan rayuan ke atas keputusan tersebut, dan sepantas kilat rayuan didengar dan selaju taufan pula keputusan dibuat untuk menggantung keputusan hakim Mahkamah Tinggi. Mungkin selepas ini pula, YAB Ir Nizar akan memfailkan rayuan atas kes rayuan Zambry tersebut. Lucu tetapi ianya benar berlaku. Terlalu hebat permainan ini dan ianya pasti akan terpahat dalam sejarah Negeri Perak sepertimana sejarah JWW Birch.

Persoalan sekarang bukan lagi tentang pemulihan demokrasi di Perak, tetapi lebih tertumpu kepada kaedah akademik perundangan. Jika ikhlas untuk memulihkan demokrasi di Perak maka jalan telah pun dibuka seluas-luasnya oleh Hakim Mahkamah Tinggi dan YAB Ir Nizar juga telah memberi jaminan bahawa kuasa untuk memilih pemerintah di Perak akan diserahkan kepada rakyat semula.

Malang sekali, jalan yang terbuka luas itu telah disempitkan kembali oleh manusia yang begitu takut kepada kuasa rakyat. Mereka ingin melihat pemerintah di Perak dinaikkan tanpa melalui suara rakyat seperti yang telah diterjemahkan oleh Hakim Mahkamah Tinggi semasa memutuskan YAB Ir Nizar adalah MB Perak yang sah.

Apa pun kita harus terima hakikat bahawa kekuatan PR kini semakin digeruni oleh Umno/BN. Terlalu banyak bukti menunjukkan betapa PR kini benar-benar mengancam kuasa mereka. Di dalam kemelut di Perak yang memeningkan Najib, beliau hampir terlupa agaknya untuk memberi keputusan samada Umno/BN akan menyertai PRK Dun Penanti. Satu lagi `bala' bakal menimpa pemimpin ini. Luka yang dialami di Permatang Pauh, K.Terengganu, Bukit Gantang dan Bukit Selambau belum pun pulih sepenuhnya, kini mereka berhadapan pula dengan Dun Penanti. Keputusan di Batang Air, Sarawak tidak mencukupi untuk mengubat luka parah Umno/BN dan belum cukup untuk `menipiskan kulit muka' Najib ketika ini.

Peristiwa yang berlaku di Perak khususnya peristiwa Persidangan Dun Perak yang mencatatkan sejarah hitam itu, pastinya buah modal yang cukup berkesan di Dun Penanti nanti. Pembebasan tahanan Akta ISA untuk beberapa kerat orang itu, tidak lain dan tidak bukan dilihat seperti untuk mengelakkan pilihanraya kecil di Kota Alam Shah, Selangor. Biarpun sedikit jumlah yang dibebaskan, tetapi ianya merupakan kemenangan besar buat PR di dalam perjuangannya.

Pengumuman seorang wanita bekas ahli PKR untuk menjadi calon di Dun Penanti nanti mungkin satu perangkap. Begitu juga kononnya berlaku pergeseran di antara ahli-ahli PAS dan PKR di Permatang Pauh mengenai soal calon Dun Penanti juga dilihat seperti perangkap. Tidak pasti berapa banyak perangkap telah mula dipasang di Dun Penanti, cuma kita tidak tahu siapakah mangsanya nanti.

Rakyat Perak sudah pasti akan turun beramai-ramai ke Dun Penanti kerana ingin meluahkan perasaan mereka yang tersiksa di Perak ketika ini. Di Dun Penanti, mereka pasti akan bertungkus lumus untuk menentukan bahawa sudah sampai masanya untuk Umno/BN di`talkin'kan. Alangkah baiknya jika calon bebas menarik diri dari bertanding di Dun Penanti kerana perlawanan di Dun Penanti hanya layak untuk PR dan Umno sahaja.

Samada secara sukarela atau ditaja, hasrat calon bebas untuk bersama-sama bertarung di Dun Penanti adalah satu tindakan yang kurang bijak. Saya tidak percaya seperti yang diperkatakan bahawa calon bebas itu ditaja oleh Raja Sesumpah Sdr Ezam, tetapi jika itu benar saya juga tidak terperanjat. Apa yang pasti, Raja Sesumpah akan muncul di mana-mana tempat diadakan pilihanraya selagi bernyawanya DS Anwar. Cuma, saya masih menunggu Saiful pula untuk muncul. By WFAUZDIN NS

0 comments

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails